Vitjingar sidan 25.06.2010

Søk i denne bloggen

onsdag 6. oktober 2010

Statspensjonisten

Ein statspensjonist har det ikkje som andre pensjonistar. For statspensjonisten gjeld eit todelt regelsett. Folketrygden (FT) sine reglar og Statens Pensjonskasse (SPK) sine reglar.
NAV styrer med alderspensjonen frå folketrygda, og SPK med samordningsdelen som skal koma derfrå.  Når ein nærmar seg 67 år, minner NAV ein på at tida er inne til å søkja om alderspensjon. Når NAV har vurdert ut frå tilleggspoeng, stillingstorleik og oppteningstid, kva ein skal ha frå FT, sender dei avgjerda si vidare til SPK som så samordnar og fyller på med sin del, slik at den samla pensjonen vert minst 66% av løna. 
Nå vil styresmaktene at pensjonistar skal vera i arbeid lengst mogleg, og endrar difor skattereglane for pensjonistar i framlegget til statbudsjettet for 2011.

Men å jobba som statspensjonist kan vera ei lite lukurativ tidtrøyte, og komplisert nok å finna ut av kva ein har att for jobben.

Dette informerer dei to ulike regima meg om i brevs form når det gjeld denne problemstillinga:

NAV seier:
"Arbeidsinntekt og pensjon:
Du kan fortsette i arbeid og likevel motta alderspensjon fra folketrygden. Alderspensjonen vil ikke bli redusert på grunn av arbeidsinntekt. "

SPK seier:
"Inntekt ved siden av din alderspensjon fra Statens pensjonskasse kan påvirke din pensjon. Vi skiller på om du jobber i det private eller det offentlige.

Privat virksomhet
vil si virksomhet uten medlemskap i SPK eller annen offentlig tjenestepensjonsordning. Arbeid i privat virksomhet påvirker som hovedregel ikke alderspensjon. 
Det er viktig å være oppmerksom på at en privat virksomhet kan ha pensjonsordning i SPK. I de tilfellene stemmer det ikke at det kan jobbes ubegrenset uten å få pensjonen beskåret. 
             
          Offentlig virksomhet
Dersom du mottar ordinær lønn i det offentlige, vil dette gi medlemskap i Statens pensjonskasse uansett stillingsstørrelse og alder og fører til reduksjon eller stans av alderspensjonen, jf. § 5 i pensjonsloven. Starter pensjonisten i et arbeidsforhold som gir medlemskap i annen offentlig tjenestepensjonsordning innenfor overføringsavtalen vil alderspensjonen reduseres eller stanses. Ved delvis inntekt vil det bli beregnet en ny pensjonsgrad og din pensjon vil bli redusert. 
Starter du i en stilling tilknyttet Statens pensjonskasse, kan du iht. statens personalhåndbok pkt. 10.12.2 engasjeres på pensjonistvilkår med pensjonistlønn. Pensjonister som er engasjert på pensjonistlønn er unntatt fra medlemskap i SPK. Pensjonistlønn er en avlønning etter redusert sats. Den fastsettes av FAD. Per 01.01.2010 utgjør pensjonistlønnen kroner 160 per time......
Pensjonister som underviser har en egen beregning: Fra 01.01.10 er formelen: kr 160,- x 1 400 / årsrammen i faget."

 Diverse telefonsamtalar med konsulentar i SPK har ikkje oppklart kor mykje pensjonen vert redusert. Men det var kanskje å leggja lista for høgt.

Situasjonen er iallfall den at jobbar eg som kvalifisert fagperson bak kateteret, må eg jobba for pensjonistløn for ikkje å mista pensjon. Men jobbar eg som ukvalifisert person i privat verksemd kan eg få "skikkeleg" timeløn og behalda heile pensjonen.

Er dette staten sitt verkemiddel for å få folk til å stå lenger i arbeid?
Eg skjønar ikkje dette. Kanskje eg er blitt senil.
Og så er det dette med skatteauken då. Eg gir meg ende over... 







3 kommentarer:

  1. Send inn skjemaet, så får du utrekninga tilbake innan ein måned. Då kan du med selvsyn se hva de har kommet fram til. Det er det enkleste. Så kan du heller sysle med andre ting imens, i guds frie natur, i drivhuset, skrive nye blogger, lese Staalesen, en tur på hytta pluss tur til Stavanger osv. - (du akter vel ikke å sitte og sove som Lønning om 10 år)

    SvarSlett
  2. Forresten - jeg glemte "Lykke til".

    SvarSlett
  3. Fint engasjement du legg for dagen. Du er tydligvis ein aktiv pensjonist.
    Skjemaet er sendt inn via nettet, og svar har eg forlengst fått frå NAV. Men SPK jobbar framleis med saka (vonar eg).

    SvarSlett