Vitjingar sidan 25.06.2010

Søk i denne bloggen

lørdag 29. august 2015

Middelhavet. Eit farleg hav.

I I romjula 1908 utløyste eit undersjøisk  jordskjelv ein tsunami som drepte rundt 2000 mennesker på Sicilia.  Fleire byar vart jamna med jorda, og påfølgjande brannar dreiv huslause menneske på flukt.
For 3500 år siden var katastrofen ennå større på Santorini, da ei flodbølgje utslette ein heil sivilisasjon. Den minoiske sivilisasjonen.
Det bur millionar av folk langs Middelhavet idag, og  vulkanane og jordskjelva slumrar framleis nedi djupet.  Den afrikanske plata og den euroasiatiske plata ligg og stangar mot kvarandre.  Stundom ristar og dirrer det her i Orihuela Costa, og vi skremmer kvarandre opp på facebookfora, og spør om andre har merka noko. Og det er det ofte mange som har.
Så spørsmålet er vel ikkje om det kan komma ein ny tsunami, men når og kor han kjem ifølgje  Matthew Blackett, senior lektor i fysisk geografi ved Universitetet i Coventry. (Publisert på:  http://theconversation.com/are-we-prepared-for-the-next-big-mediterranean-tsunami-46760).
Så Middelhavet er eit skummelt hav. Det er ikkje berre det havet mange fryktar skal vera den vegen Afrikafolk og Midtøstenmenneska skal strøyme innover vårt kjære Europa og utslette kulturen vår (http://jyllands-posten.dk/debat/kronik/ECE7955069/Vor-tids-folkevandring/). Det er og det havet som kan komme til å utslette heile eller deler av middelhavsivilisasjonen.
Vi lever farleg.  Om vi tek dette på alvor, er det berre ein ting å gjere: Pakke kofferten og reise nordover. Eg pakkar i morgen. Eg vil heim til gamlelandet, til dei gamle fjell i syningom....

Blogglistenhits

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar